The man behind MBT and kybun shoes

A short story of how everything began

Karl Müller, entreprenör och uppfinnaren bakom kybun

Karl Müller föddes 1952 i Roggwil, Schweiz. Efter sina studier till maskiningengör vid Tekniska högskolan i Zürich 1979 flyttade han till Sydkorea. Han fick ett stipendiat för studier vid Univeristet i Seoul. Men redan efter sju månaders dödades den koeranska presidenten och universitetet tvingades stänga efter månader av vålsamma demonstrationer.

Entreprenörens gnista
Nu var Müller tvingad att hitta ett jobb i Korea. Han såg en möjlighet i att importera schweizisk hotellutrustning och så var hans första bolag igång. Under de följande åren startade han 12 företag i Korea; restauranger, handel med textilmaskiner, import av skidor. Allt han rörde vid förvandlades till guld. 

Medgångar och motgångar
Framgångarna hade ett högt pris. Karl blev utbränd och för att rädda sin hälsa sålde han sina företag och återvände till Schweiz. Han köpte en bongård och levde under 10 års tid där i ett slags självhushåll. Där startade han ett icke vinstdrivande behandlingshem för drogmissbrukare. Efterhand började emellertid pengarna ta slut och Karl började jobba som ambulerande marknadshandlare. 

MBT startar
I Korea hade karl upptäckt att lerjord hade positiva egenskaper. När risfälten sakta töms på vatten blir lerjorden mjuk och elastisk och väldigt behaglig att gå på. Idén till MBT kom som en gåva från himlen till honom. Genom forskning och med sig själv som försökskanin utvecklades konceptet med en bågformad sula.
1997 var MBT-skon färdig att släppas marknaden och rullsulan revolutionerade skoindustrin. Rullsulan har sedan dess bevisat sitt värde som terapeutiskt redskap och kopierats av mer än 100 skotilllverkare världen över. 

kyBoot – nästa generation (från MBT till kybun)
Karl Müller fortsatte sin forskning för att ännu bättre kunna efterlikna känslan från risfälten. En ny mjukelastisk sula var tänkt att bli nästa generations MBT-sula. Men hans minoritetskompanjoner ville behålla rullsulan. I gott samförstånd såldes därför MBT till dem 2006 och 2007 skapades ett nytt varumärke: kyBoot i ett nytt bolag kybun AG. 

kybun träningskoncept - "kybun MechanoTherapie"
kyBoot är en del av kybun träningskoncept där även kyBounder (en mjukelastisk matta) och kyTrainer (ett mjukelastiskt löparbandl) ingår.
Enligt den schweiziska tidningen SonntagsZeitung har Karl Müller skrivit designhistoria och är en av de mest innovativa entreprenörerna i Schweiz. 

Socialt ansvarstagande 
KM Foundation drivs av Karl Müller's familj och är en viktig del av hans sociala ansvarstagande. Organisationen vilar på hans kristna tanken om att hjälpa dem som behöver hjälp, och hjälpa sämre lottade världen över.